Fixar fest i stället för gården

Återpublicering från Bostadsrätterna: Fest och slopad städdag. Det blev svaret för Brf Hemmet 18 när de funderade på bästa sättet för dem att skapa sammanhållning i föreningen. Detta är en återpublicering från Bostadsrätterna.

Att bygga gemenskap i bostadsrättsföreningen är viktigt, tycker styrelsen och medlemmarna i Brf Hemmet 18 på Kungsholmen i Stockholm. Anledningen är enkel och handlar om att de har en gemensam tillgång som ska förvaltas på bästa sätt.

– Alla föreningar har sina problem och utmaningar, men allt går väldigt mycket smidigare om medlemmarna känner varandra, säger ordföranden Eva Lindström.

Men föreningen är stor och hur grannar i 93 bostadsrätter ska lära känna varandra är en lite svårare nöt att knäcka. Lösningen blev en gårdsfest

– i stället för gemensam städdag. Brf Hemmet 18 är en stabil förening och skötseln har därför kunnat läggas ut på entreprenad. Kalasen på innergården har de haft varje år sedan 2012, med undantag för två år under pandemin.

– Det är ett fint och roligt sätt att skapa social samvaro på och brukar bli en trevlig tillställning med ett hundratal boende som kommer varje år, säger hon.

På programmet står både mat och underhållning.

– En cateringfirma grillar och fixar tillbehören, medan var och en tar med sig egen dryck. Vi har alltid livemusik, det brukar vara en ganska stor orkester som spelar. Förra året hade vi dessutom en kvartett som spelade klassisk musik till välkomstminglet. I år kör vi även ett musikquiz och någon kanske startar en omgång rundpingis. Det får inte vara ett för hårt styrt program, utan ska vara ett otvunget sätt att umgås.

Eva Lindström berättar att styrelsen alltid uppmuntrar de boende att passa på och prata med dem som kanske bor i en trappuppgång lite längre bort och med de nyinflyttade.

– Det bidrar till sammanhållningen och alla som varit på en årsstämma vet att det är viktigt. Om jag skulle råda så dra ner på städningen om föreningen har möjlighet och ha lite party i stället, säger Eva Lindström.